Společnost ÚRS PRAHA vstoupila do Odborné rady pro BIM

Společnost ÚRS PRAHA, a.s. se stala kolektivním sponzorským členem a rozšířila řady Odborné rady pro BIM

02 APRIL 2014, PRAHA, ČESKá REPUBLIKA
Společnost ÚRS PRAHA, a.s. se k 1. březnu 2014 stala sponzorským kolektivním členem Odborné rady pro BIM. Tento krok byl logickým vyústěním dosavadní úspěšné spolupráce, k jejímž nejvýznamnějším výstupům patří vydání BIM příručky – první české publikace zabývající se BIM problematikou.

„Vzhledem k tomu, že dlouhodobě sledujeme vývoj na zahraničních stavebních trzích, jsme zainteresování v řadě projektů a společenství, víme, že BIM představuje celosvětově úspěšný trend. Problematika BIM je nově také součástí evropské legislativy, a proto je podpora a rozvoj tohoto směru v České republice velice důležitá.“, objasňuje důvody vstupu do CzBIM ředitel společnosti ÚRS PRAHA, a.s. Ing. František Glazar.

Pojem BIM bývá mylně pojímán pouze jako 3D model objektu. Avšak právě písmenu I (informacím) bývá přikládáním největší význam, protože samotný 3D model neobsahuje všechna data potřebná pro celý stavební proces.BIM je soubor koordinovaných procesů, které jsou řízeny moderními technologiemi. Přidaná hodnota tkví ve vytváření, řízení a sdílení informací nutných pro rozhodování napříč celým životním cyklem projektu. Propojením BIM modelu s oceňovací databází, vzniká jeho 5. rozměr.

Jako sponzorský kolektivní člen se bude moci ÚRS PRAHA, a.s. rozšířit a prohloubit dosavadní spolupráci s Odbornou radou pro BIM, a to zejména v následujících oblastech:

• propagace a podpora zavádění metodiky BIM do praxe,
  • publikační činnost na téma informačního modelování budov,
  • podpora vzdělávání formou přednášek a seminářů,
  • normotvorba a legislativa.

Autor článku: Barbora Pospíšilová, ÚRS PRAHA, a.s., pospisilova@urspraha.cz

#####

Společnost ÚRS PRAHA je inženýrskou a poradenskou organizací zabývající se oceňováním stavební produkce, distribucí stavebních SW, analýzami a prognózami vývoje stavebnictví a výzkumem v oblasti regionálního rozvoje a bytové problematiky. Získejte informace z oblasti stavebnictví a seznamte se podrobně s činnostmi společnosti. www.urspraha.czwww.prorozpocty.cz

"Vzhledem k tomu, že dlouhodobě sledujeme vývoj na zahraničních stavebních trzích, jsme zainteresování v řadě projektů a společenství, víme, že BIM představuje celosvětově úspěšný trend. Problematika BIM je nově také součástí evropské legislativy, a proto je podpora a rozvoj tohoto směru v České republice velice důležitá." Ing. František Glazar