Open BIM pro lepší spolupráci ve stavebnictví

Open BIM je univerzální přístup zefektivňující spolupráci při projektování, realizaci a provozu staveb, založený na otevřených standardech a pracovních postupech.

27 MARCH 2014, PRAHA, ČESKá REPUBLIKA
"Cílem aktivity Open BIM je pomoci koordinovat úsilí v oblasti podpory a zavádění pracovních toků prostřednictvím Open BIM. Uvítáme, když se dodavatelé AEC softwaru, činitelé v odvětví AEC - projektanti, stavební inženýři, stavební firmy - i AEC projekty zapojí a budou užívat logo Open BIM jako symbol úspěšné, hladké a efektivní spolupráce." zní z úst zástupců mezinárodní aliance buildingSMART, jejíž členové stáli u zrodu Open BIM myšlenky.

Odborná rada pro BIM iniciovala spuštění lokalizovaných webových stránek, které by účastníkům v oboru stavebnictví přiblížily myšlenku tzv.Open BIMspolupráce. Za tímto účelem připravila Odborná rada pro BIM webové stránky www.OpenBIM.cz, které byly spuštěny u příležitosti konání výroční konference BIM DAY 2013.

Open BIMkoncept je univerzální přístup zefektivňující spolupráci při projektování, realizaci a provozu staveb, který je založený na otevřených standardech a pracovních postupech.

Proč je Open BIM pro budoucnost stavebnictví důležité?

• Open BIM podporuje transparentní, otevřený postup prací, který umožňuje jednotlivým stranám účastnit se projektu bez ohledu na to, jaké softwarové nástroje používají.
  • Open BIM vytváří společný jazyk pro široce využívané procesy a umožňuje firmám a státu realizovat projekty průhledným způsobem, srovnatelným ohodnocením služeb a zajištěnou kvalitou dat.
  • Open BIM poskytuje trvalá projektová data použitelná v průběhu celého procesu a tím eliminuje nutnost opakovaného zadávání a z toho plynoucích chyb.
  • Open BIM myšlenka nabízí všem dodavatelům softwaru možnost zapojit se a vzájemně soutěžit s řešeními nezávislými na použitém systému.
  • Open BIM podporuje online dodávky produktu s přesnějšími poptávkami ze strany uživatelů a dodává data přímo do BIM.

Open BIM je iniciativou aliance buildingSMART® International, jejíž členové - skupina Nemetschek Group, společnost Tekla, DDS-CAD a další vedoucí dodavatelé softwaru spojili své síly a spustili celosvětový program, který má v odvětví stavebnictví a architektury (AEC) podporovat pracovní toky. Proto součástí Open BIM procesu je i tzv.Open BIM Certifikace, jakožto technický certifikační systém vyvinutý aliancí buildingSMART®, jehož cílem je pomoci dodavatelům AEC softwaru zlepšit, otestovat a certifikovat svá datová připojení k jiným Open BIM řešením.

Na první pohled by se mohlo zdát, že iniciativa Open BIM je záležitostí pouze programátorů softwarových nástrojů v odvětví AEC. Snahou buildingSMART je však šířit myšlenku Open BIM spolupráce mezy těmi, kteří ony AEC softwary používají, tedy mezi architekty, projektanty, stavebními inženýry, stavebními firmami, správci budov i samotnými investory. Ti všichni se mohou zasadit svojí denodenní činností o to, že myšlenka Open BIM zvítězí a stane se symbolem úspěšné, hladké a efektivní spolupráce napříč stavebnictvím.

Pokud Vás myšlenka Open BIM zaujala, navštivte již teď webové stránky OpenBIM.cz, kde můžete načerpat podrobnější informace k dané problematice, dotýkající se celého stavebnictví. A pokud se rozhodnete myšlenku Open BIM spolupráce uplatňovat v praxi, dejte nám o tom rozhodně vědět!

Odborná rada pro BIM

"Odborná rada pro BIM si je vědoma důležitosti podpory efektivní a bezproblémové spolupráce ve stavebnictví a proto se konceptu Open BIM spolupráce chce věnovat dlouhodobě a kontinuálně. Iniciativa Open BIM sice vzešla především od vývojářů software aktivních v mezinárodní alianci buildingSMART. Ambice Open BIM jsou především v nastavení procesů bezproblémové spolupráce mezi všemi účastníky stavebnictví, od projekce přes výstavbu až po správu. K myšlence Open BIM se tedy může přihlásit kdokoliv. " Petr Vaněk, předseda rady sdružení Odborná rada pro BIM
Images
Videos